Group
Slim en innovatief

Apps voor samenrijden nu beschikbaar in de Brainport

Gepubliceerd op 15 januari 2025

Een primeur voor reizigers in Zuidoost-Brabant: vanaf nu is het makkelijker om een carpoolmaatje te vinden. Brainport Bereikbaar lanceert daarvoor een proef met twee innovatieve apps: Karos en Swidg. Het doel? Minder auto’s op de weg en een betere bereikbaarheid van en in de regio. 

Carpoolen klinkt als een bekende oplossing. Toch rijden er veel auto’s met lege stoelen rond. Slimme apps maken het veel eenvoudiger om iemand te vinden waarmee je samen kunt rijden. Met de proef met de slimme apps wil Brainport Bereikbaar onderzoeken hoe mensen in de regio gestimuleerd kunnen worden om samen te rijden. “Onze regio groeit snel en de drukte op de weg neemt toe,” zegt Kees van Son van Brainport Bereikbaar. “Samenrijden is een van de oplossingen om bereikbaar te blijven. Het is efficiënter, gezelliger en goedkoper. Maar met wie kun je samenrijden? Met deze apps willen we het eenvoudiger maken om iemand te vinden. Daarmee halen we een belangrijke drempel voor het samenrijden weg.”

Verschil tussen de apps

Welke app voor jou geschikt is, hangt af van waar je werkt. Karos is beschikbaar voor iedereen in de regio. Swidg wordt op maat ingericht voor werknemers op de High Tech Campus en voor andere geïnteresseerde organisaties, voor een makkelijke registratie van de ritten. “Twee apps lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet,” legt Van Son uit. “De apps werken allebei net anders. Dat is fijn, want zo kunnen we leren wat het beste werkt voor onze regio.” In de app Karos zit ook een extra stimulans: bestuurders krijgen een vergoeding van minimaal € 3 per persoon die ze meenemen. Neem je meerdere personen mee of maak je een langere rit? Dan loopt de vergoeding verder op.

Campagne om gebruik te stimuleren

Tegelijk met de introductie van de apps start vandaag de campagne ‘Share the ride’. ‘De campagne, ontwikkeld door bureau Scheepens met gedragspsychologen, laat op een opvallende manier zien hoe vreemd het is dat er zoveel mensen alleen in de auto stappen. Vanaf vandaag duikt de campagne op allerlei plekken in de regio op. “Nieuwe reisgewoontes ontstaan niet zomaar: daar moeten we samen aan werken. De High Tech Campus, de Automotive Campus en de Brainport Human Campus doen al mee”, zegt Van Son. “We nodigen andere organisaties uit om ook bij te dragen aan duurzame mobiliteit. Nu is het moment om stappen te zetten.”

Meer informatie over de proef en de apps vind je op sharetheride.nl.

nl_NLNederlands