F’kes meerijden: volop kansen maar vanzelfsprekend is het niet
Gepubliceerd op 9 juli 2024Liften is een duurzame en sociale manier om te reizen. Het geeft bovendien meer vervoersmogelijkheden in gebieden waar het openbaar vervoer minder beschikbaar is. Om het liften te stimuleren, loopt sinds vorig jaar een pilot met zes liftzuilen in De Kempen: F’kes meerijden. Een enquête onder inwoners laat zien dat het nog niet vanzelfsprekend is om er gebruik van te maken.
‘Met F’kes meerijden testen en onderzoeken we of liften een goed alternatief kan zijn voor het gebruik van de eigen auto in vier deelnemende gemeenten in de Kempen. Er is dus geen goede of foute uitkomst van dit testproject. Via een enquête onderzochten we de bekendheid en waren we benieuwd naar mogelijke verbeterpunten’, zegt Eline Swinkels, projectleider F’kes meerijden van Brainport Bereikbaar.
Gebruikers erg tevreden
Met de bekendheid van de liftzuilen zit het wel goed. 81% van de 180 respondenten heeft al van de liftzuilen gehoord. Nog maar 2% heeft er ook echt gebruik van gemaakt. ‘Deze gebruikers zijn erg tevreden over de liftzuilen, ze geven een score van 9,5 tot 10.’ Opvallend is dat ruim een derde van de respondenten kritisch is op het project. ‘We zien dat standpunt vooral terug bij mensen die zelf weinig tot geen ervaring hebben met liften. Bij deze mensen overheersen de ‘verwachte’ negatieve gevolgen. Ook horen we hier vaker terug dat mensen vinden dat het project te veel kost. Aan ons de uitdaging om het gebruik te verhogen zodat mensen zelf een fijne ervaring opdoen’, vertelt Eline. ‘Zeker omdat we zien dat bijna 60% van de respondenten uit de Kempen nooit enige vorm van ov of gedeelde mobiliteit gebruikt. En maar 16,6% gebruikt vooral de fiets. Er ligt dus veel potentie om duurzamer te reizen.’
Verbeteren en kritisch blijven kijken
Het komende half jaar wordt daarom gebruikt om suggesties uit het onderzoek door te voeren. ‘Bijvoorbeeld door het verbreden van het netwerk en het verbeteren van de terugkomgarantie. Op latere termijn zetten we mogelijk ook een app in. Maar we blijven zelf ook kritisch op de resultaten van deze gezamenlijke regionale investering. Het kan zijn dat liften in de Kempen, via F’kes meerijden of op een andere manier, na onderzoek en testen in de praktijk geen geschikte alternatieve vervoerswijze blijkt te zijn. In dat geval geeft de pilot ons input om onderbouwd te kiezen voor andere opties om het autogebruik in de Kempen verminderen en de bereikbaarheid van dorpen verbeteren.’
Brainport Bereikbaar
Brainport Bereikbaar faciliteert en stimuleert mobiliteitsoplossingen die beter, sneller, schoner en gezonder zijn. Zoals de fiets of samen rijden. Geen beloftes voor de toekomst maar resultaat op straat. Dat lukt niet alleen. Brainport Bereikbaar betrekt er reizigers, werkgevers, onderwijsinstellingen en de logistieke sector bij. Brainport Bereikbaar werkt samen met 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant.
Laat je inspireren
Wil jij Brainport bereikbaar houden? Doe met ons mee. We gaan graag met je in gesprek. Om te werken aan kansen, innovaties en oplossingen. Want dat kunnen we alleen samen. Neem contact met ons op via info@brainportbereikbaar.nl.