
Vitalis en Brainport Bereikbaar bundelen hun krachten voor duurzame mobiliteit in de zorg
Gepubliceerd op 8 april 2025In de regio Eindhoven slaan zorgorganisaties de handen ineen om duurzaamheid in de zorgsector te versnellen met het ondertekenen van de Green Deal. Vitalis speelt hierin een actieve rol. Susanne Herberichs, adviseur duurzaamheid bij Vitalis, vertelt over twee trajecten die elkaar mooi aanvullen: de mobiliteitsscan van Brainport Bereikbaar en de SDG-challenge waarbij studenten meedenken over toekomstbestendige mobiliteit in de zorg.
Van inzicht naar actie
‘De mobiliteitsscan maakt duidelijk waar kansen liggen om duurzamer te reizen’, vertelt Susanne. ‘De grootste winst is dat we nu inzichtelijk hebben waar we staan, waardoor we gerichte acties kunnen ondernemen. Een interessant inzicht uit de scan is bijvoorbeeld dat veel medewerkers dicht bij hun werk wonen, vaak in en rondom Eindhoven. Dit maakt de fiets een logisch en gezond alternatief voor de auto.’
Aanvankelijk lag de focus bij Vitalis vooral op het oplossen van de gevolgen voor medewerkers, bijvoorbeeld bij de invoering van betaald parkeren. ‘We keken vooral naar compensatie,’ zegt Susanne. ‘De mobiliteitsscan helpt ons juist om breder te kijken: hoe zorgen we ervoor dat minder mensen met de auto komen? Dat gesprek komt nu echt op gang en dat vind ik mooi om te zien.’
Twee trajecten die elkaar versterken
Naast de samenwerking rond de mobiliteitsscan, bundelen de twee organisaties hun krachten ook op een ander gebied. Vitalis is samen met Archipel, een andere zorgorganisatie in Eindhoven, de aanjager van de SDG-challenge. Bij deze challenge gaan studenten aan de slag met een actueel vraagstuk, gekoppeld aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. De zorgorganisaties kozen samen voor een vraagstuk rond het thema mobiliteit. ‘Aangezien we bij Vitalis al samenwerken met Brainport Bereikbaar voor de mobiliteitsscan, hebben we hen gevraagd om ook deze challenge samen op te pakken. Zo versterken we elkaar,’ legt Susanne uit.
De studenten denken na over hoe de mobiliteit van zorgmedewerkers in en rondom Eindhoven eruit kan zien in 2025-2030, met aandacht voor thema’s zoals zero-emissiezones, parkeerdruk, files en CO₂-reductie.
Samenwerken aan oplossingen
‘We zijn heel benieuwd welke oplossingen of ideeën de studenten aandragen en of het ons helpt om anders te denken,’ zegt Susanne. Vitalis, Archipel en Brainport Bereikbaar ondersteunen de studenten met extra kennis. Zo delen de zorgorganisaties ervaringen en uitdagingen uit de praktijk, terwijl Brainport Bereikbaar inzicht biedt in oplossingen die al bestaan en de plannen die er in de regio zijn. ‘De studenten kunnen hun ideeën daaraan spiegelen. We willen open deuren voorkomen, maar ook niet te veel inkaderen. Er moet genoeg ruimte zijn om met innovatieve oplossingen te komen. Het zou mooi zijn als ze iets bedenken waar wij nog niet aan gedacht hebben’, vertelt Susanne.
‘De mobiliteitsscan en de SDG-challenge zijn los van elkaar ontstaan, maar ik denk dat ze elkaar heel mooi kunnen aanvullen,’ vertelt Susanne. ‘De inzichten uit de scan kunnen waardevolle input zijn voor de studenten. Hopelijk komt er straks een mooie conclusie uit.’

De grootste winst is dat we nu inzichtelijk hebben waar we staan
Laat je inspireren!
Wil jij Brainport bereikbaar houden? Doe met ons mee. We gaan graag met je in gesprek. Om te werken aan kansen, innovaties en oplossingen. Want dat kunnen we alleen samen. Neem contact met ons op via info@brainportbereikbaar.nl.